top of page
Søg

TIL INFO ALLE BEBOERNE I AAB Afd.103

Side 1 af 4.

Januar 2022


TIL INFO ALLE BEBOERNE I AAB Afd.103



SKÆGKRÆ / SØLVFISK

Skægkær og sølvfisk er blevet en ny plage der hærger i de danske hjem. Skægkræ er dog den mest hærgende, for de danske husejere herhjemme. Den kan modsat sølvfisken leve overalt i hjemmet.

Her på siden kan du læse mere om skægkræ og sølvfisk, samt finde informationer om produkter til at komme problemet til livs. SKÆGKRÆ ELLER SØLVFISK? Udseendemæssigt minder skægkræ meget om sølvfisken. Den er dog brunlig i farven og en anelse længere end sølvfisken. Den har tre lange haletråde og har fremtrædende behåring, modsat sølvfisken.

De behøver ikke fugtige leveforhold for at kunne overleve i de danske hjem. De kan befinde sig overalt i hjemmet, hvilket gør det svært at komme dem til livs. BEKÆMPELSE MOD SKÆGKRÆ Det er ikke muligt at benytte pesticider/sprøjtemidler i kampen mod skægkræ. Dette skyldes da skægkræene ikke kan optage de langtidsvirkende aktivstoffer, der findes i de godkendte insektgifte. Det er derfor vigtigt at have dette i mente, hvis du ønsker at anvende insektgifte. Der er mulighed for, at de kan blive resistente mod fremtidige behandlinger med insektgifte.

Man kan komme af med skægkræ ved grundig RENGØRING AF HJEMMET, de forsvinder desværre ikke af sig selv. Endvidere mindsker du også bedst bestanden af skægkræ, med

Side 2 af 4.

EGEN INDSATS. SØLVFISK Sølvfisken er en anelse mindre end en skægkræ. Sølvfisken er sølvfarvet og blank i udseende. Den har også tre haletråde, men modsat en skægkræ er den midterste haletråd kortere end kroppen.

Sølvfisken opholder sig kun i fugtige miljøer. Sølvfisken forekommer derfor i områder, som køkkener, badeværelser, kældre eller bryggeres. Årsagen til at sølvfisk kommer er fugten, derfor er grundig udluftning vigtigt de pågældende steder.

Sølvfisk er altædende, papir, krummer sæberester og hvad de ellers kan finde de pågældende steder. (så igen vigtigt med rengøring) BEKÆMPELSE AF SØLVFISK Som udgangspunkt er en god udluftning af vådrum en god løsning til at holde sølvfisk væk. Sølvfisk foretrækker varme og fugtige omgivelser, som du kan nedbringe ved at lufte hyppigt ud.

Grundig rengøring og støvsugning er ydermere også en god måde, at holde dem væk. Når du fjerner eksempelvis sæberester, små krummer, skimmel eller mug, fjerner du en væsentlig fødekilde for sølvfisk / skægkræ.

Modsat skægkræ kan du anvende godkendte insektgifte mod sølvfisk. Sølvfisk er yderst følsomme over for de insektgifte. LIMFÆLDE MOD SKÆGKRÆ OG SØLVFISK Med en limfælde kan du lokalisere og angive forekomsten af skægkræ og sølvfisk plagen. Med nogle af limfælderne medfølger der lokkemiddel, som blot skal placeres midt i fælden. Derefter placeres fælden eller fælderne på gulvet, hvor du sidst har observeret deres færden. Skægkræ og sølvfisk bliver lokket til limfælden, via lokkemidlet. Hvorefter de kravler ind i fælden og hænger fast i limen. Limfælderne er sikkert aflukket, så det er ikke muligt for børn eller husdyr, at komme i berøringen af limen. Side 3 af 4. INSEKTSPRAY Det er effektivt middel mod sølvfisk, da de er modtagelige mod de aktive stoffer der er i sprayen. De dør kort tid efter de har været i berøring af midlet. Insektmidlet sprayes på de overflader, hvor de befinder sig i revner, sprækker, samt langs væggene og lister.

men selve skægkræet er ikke modtagelige mod sprøjte insektgift.

LOKKEFÆLDER TIL SKÆGKRÆ OG SØLVFISK Med lokkefælder kan du indfange både skægkræ og sølvfisk. Der medfølger lokkemiddel til enkelte fælder, mens det indkøbes til andre. Efter påføring af lokkemidlet placeres lokkefælderne, hvor plagen forefindes. LOKKEMIDDEL TIL FÆLDER Der udbydes både lokkemiddel i gel form og, som Siris mel. Det er yderst effektive lokkemiddels produkter. Lokkemidlet påføres i limfælderne og lokkedåserne, hvorefter de placeres i de plagede rum.

Sirismel er yderst velegnet til skægkræ. Midlet anbringes i limfælder, som tiltrækker og indfanger skægkræ. Gelen kan både benyttes i limfælderne, men også i lokkedåserne. Gelen er et effektivt middel til at indfange både skægkræ og sølvfisk. Begge midler er til brug indendørs.















Side 4 af 4.



Hvis du har skægkræ eller sølvfisk, kan du evt. også gå ind på hjemmesiden billigskadedyr.dk der kan man både få info og købe diverse limfælder, lokkemiddel og lign. til disse kræ.


Som udgangspunkt er det dig selv, der skal sørge for at komme disse kræ til livs, ved jævnlig grundig støvsugning og rengøring, samt opsætning af limfælder.


Hvis du ikke føler at du kan få bugt med dette problem, så kan du kontakte gårdmandsanlægget, i Vognmandsmarken 65 kld. i kontortiden ml. kl. 07.30 – 08.00 tlf. 20 11 21 78, alle hverdage, for yderlig rådføring.


Med venlig hilsen

Afdelingsbestyrelsen og ejendomsfunktionærene


105 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page